Hjelper utenlandske arbeidere med å finne seg til rette i Norge
Relocation har vært oppe i 46 ansatte, men nå er de åtte faste ansatte igjen, der alle er kvinner. Her representert ved daglig leder Cynthia Myrnes, Birgit Aarsand, Laila Cabral, Line Jørgensen og Janne Bendiksen. Foto: Lars Idar Waage

Hjelper utenlandske arbeidere med å finne seg til rette i Norge

Verdens befolkning flytter mer på seg på grunn av jobb enn før, og Norge har behov for faglært arbeidskraft fra utlandet. Å integrere disse arbeiderne i Norge har blitt Relocations nisje. Ledet av Cynthia Myrnes fra Singapore.
22.januar 2021 Av Lars Idar Waage

Relocation AS
Etablert: 1996
Antall ansatte: 8
Daglig leder: Cynthia Myrnes
Omsetning: 18 MNOK
Internett: relocation.no
Den spsesifikke utdannelsen du trenger for å jobbe i Relocation finnes egentlig ikke. De har nemlig utdannelse av alle typer, men det er den praktiske erfaringen og ikke minst livserfaringen som er viktigst når du skal møte mennesker fra alle verdens hjørner og få dem integrert i Norge.

– Kort fortalt hjelper vi bedrifter med å integrere utenlandske arbeidere i Norge. Vi hjelper til med alt av visum og immigrasjon, boligsøk, skole- og barnehageopptak, bytte av førerkort og interkulturell trening, forklarer daglig leder Cynthia Myrnes.

Myrnes er født og oppvokst i Singapore og har en utdannelse som fysioterapeut, og dermed vant med å både møte og hjelpe mennesker. Da hun ble med mannen sin hjem til Stavanger for 13 år siden merket hun at det var vanskelig å komme som utlending til Stavanger, og tok dermed saken i egne hender.

– Sammen med en venninne startet jeg et nettsted der vi ga råd til expats om det å bosette seg i Stavanger. Vi arrangerte også ulike sosiale tilstelninger for å knytte folk sammen. I 2012 ville Relocation kjøpe nettstedet, men da måtte de ta meg med på kjøpet, sier hun.

For den praktiske erfaringen, det å stå i et fremmed land, uten kjente, uten å kunne språket, uten å vite særlig om den norske kulturen og byråkratiet, kan være vanskelig. Selv dagligdagse ting som å fyre opp i peisen kan være utfordrende for første gang.

– Derfor brukte jeg tennvæske i peisen første gang og var veldig stolt av meg selv over å ha fått fyr! Mannen min var litt mer skeptisk, sier den daglige lederen og ler.

Men kulturforskjellene kan være store og av mer alvorlig art enn å få fyr på peisen, derfor kan det være trygt å ha noen i ryggen som har kjent det på kroppen selv. Derfor har alle de ansatte erfaring med å bo og leve i utlandet.

– Vår kompetanse og erfaring er det vi lever av. Vi vet hva kundene våre trenger fordi vi selv har stått i samme situasjon. Av og til kan det være et sjokk å komme til Norge, og vi må hjelpe dem forbi denne sjokkfasen, sier Birgit Aarsand. Hun er økonomisjef og har vært i selskapet siden 1997 og dermed den med lengst fartstid.

– Er Norge et vanskelig land å komme til?
– Ja, på mange måter skiller vi oss ut. Nordmenn er veldig selvhjulpne, mens i andre land er de vant med å kjøpe mange tjenester for den minste ting, sier Aarsand før Myrnes skyter inn:

– Så må vi ikke glemme språket. Selv om det er bedre i Stavanger enn mange andre steder i Norge.

 

Trygghet

Bedriften har også god kompetanse på språk. Sjefen selv behersker norsk, engelsk og mandarin, mens andre i bedriften kan bidra med tysk, fransk, nederlandsk og spansk. Mange hun møter foretrekker å kommunisere med henne på et av disse språkene fremfor norsk.

– Spesielt er det flere kinesere som kontakter meg på mandarin. Engelsk er ofte jobbspråket her i Stavanger, også for nordmenn, men i sosiale sammenhenger og dersom man har barn i barnehage eller skole, så foregår kommunikasjonen på norsk, sier hun.

Kulturforskjeller kan også gjøre seg gjeldende i andre hverdagslige gjøremål, som har gitt Relocation mye nyttig erfaring om hvordan tilpasse opplegget for sine kunder.

– Det er mange områder der vi har gått inn og brukt tid på opplæring og gitt det plass i opplegget når en familie flytter hit, sier Laila Cabral.

Hun tror likevel at flere som flyttet hit og slet med integreringen i starten, ender opp med å bli boende i Norge
– Akkurat det har vi eksempler på. De får seg en lokal kontrakt og kjøper seg bolig, og nå kunne de ikke tenkt seg å bo andre steder, sier Cabral.

For mange opplever Norge som et av de tryggeste stedene i verden. For mange er det inntrykket de har på forhånd, mens for andre bedres inntrykket etter hvert som de lærer Norge å kjenne.

– Flere av kundene gleder seg genuint til å flytte til Norge og ser på det som en fantastisk mulighet å få oppleve tryggheten vi har. At ungene kan leke i gatene, gå hjem fra jobb klokken fire, ha ferie og en frihet de ikke har i hjemlandet, sier Line Jørgensen og fortsetter:

– Vi er der når de kommer, vi er her mens de er her og når de drar. Og mange ønsker gjerne å bli værende lenger, men er en del av en rotasjon og må videre til neste arbeidssted.

 

Ønsket av ansatte

Olje- og gassnæringen har lenge vært Relocations viktigste kundebase, og bedriften har hatt sine opp- og nedturer sammen med bransjen og markedet. Finanskrisen i 2008, oljekrisen i 2014 og i år har både oljeprisfall og korona satt sine spor. Da Cynthia Myrnes tiltrådte som daglig leder i februar gikk det ikke lang tid før ting endret seg radikalt på kort tid.

– Bom stopp. Da Norge stengte kom jo ingen utlendinger inn i Norge, og med en negativ trend fra før måtte vi omorganisere oss. Dessverre måtte vi nedbemanne med åtte personer, sier hun.

Egentlig skulle hun slutte i Relocation i fjor, men kom tilbake etter kort tid. Da daværende forrige daglig leder skulle slutte, anbefalte han og de ansatte at Myrnes skulle få tilbud om jobben som daglig leder.

– Hun er ikke bare sjefen vår, hun er ledestjernen vår. Hun får ut det beste i alle oss, og i de tøffe tidene vi er inne i nå, er det veldig viktig, sier Laila Cabral og får støtte av de andre:

– Vi ansatte stilte oss hundre prosent bak Cynthia.

 

Kompetanseimport

Med en vaksine på plass om kort tid, og forhåpentligvis en normalisering av samfunnet, tror de ansatte i Relocation at fremtiden ser mer lys ut enn 2020.

– Etter at Norge åpnet opp for arbeidsinnvandring i juli har det vært en del aktivitet. Akkurat nå er det en del briter som trenger assistanse i forbindelse med Brexit. Mange er forvirret fordi noen må søke om oppholdstillatelse, mens andre ikke. Her kan vi veilede dem, sier Myrnes.

At Stavanger-regionen er et lokomotiv innen innovasjon gjør også at fremtiden kan se lysere ut. Flere nye bransjer kommer til og for Relocation har kundebasen innen IT, legemidler og teknologi økt betraktelig.

– For vår del så møter vi jo nøkkelpersonell i spennende bransjer, og i møter med disse får vi et innblikk i alt
det spennende som skjer, og disse trenger innovasjonsmiljøene kompetanse, sier Birgit Aarsand.

En del av denne kompetansen er ikke tilgjengelig nok i Norge eller vår region per i dag. Alle bransjene Relocation jobber med har derfor i lang tid hentet arbeidskraft internasjonalt. Den trenden tror de ikke vil endre seg, snarere tvert i mot.

– Når mobiliteten øker igjen, så vil fortsatt Norge trenge alle disse faglærte fra utlandet, og da skal vi stå klar til å hjelpe dem inn i Norge, på en god og trygg måte. Men det vil nok være i flere bransjer enn bare olje og gass, sier Cynthia Myrnes.

Andre liknende nyheter

Roboter på styremøtet: Fremtiden er nå!

I det pulserende forretningslandskapet for 2024 tar bedrifter steget inn i en ny æra, der roboter ikke bare er medhjelpere, men også støtter beslutnin…

NTP: En seier for Østlandet og Jernbaneprosjekter rundt Oslo

– Uten innsatsen til Rogalendinger i regjeringsapparatet hadde dette vært katastrofalt. Nå har vi fått noen plaster på såret, men såret er likefult åp…

Stavanger-selskapet Lingu vinner nasjonalt anbud med innovative løsninger

Stavanger-bedriften Lingu har nylig markert seg nasjonalt ved å vinne et omfattende anbud for digital språkopplæring, en milepæl som bekrefter selskap…

© Næringsforeningen 2019-2024 Sidekart Personvern og vilkår for bruk
Umbraco CMS fra MarkedsPartner